Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grace
Gość
|
Wysłany: Pon 12:27, 12 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
smakolyki z sobotniego mroznego poranka
chyba widac, ze sa to okolice 4.44
[link widoczny dla zalogowanych]
pozniej to juz trzeba sie bylo rozgrzewac nalewka na czarnym bzie
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Przewodnik
Dołączył: 18 Paź 2005 Posty: 219
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Ruciane-Nida
|
Wysłany: Pon 19:59, 12 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Nalewka na czarnym bzie bardzo przednia.
Ale temat nalewki <tej właśnie nalewki> koniecznie trzeba szerzej poruszyć w temacie
|
|
Powrót do góry |
|
|
grace
Gość
|
Wysłany: Wto 6:58, 13 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
ja jestem od produkcji
a wy docenty, doktory i inne inzyniery od teoretyzowania
czekam na konkrety
sezon juz niedlugo
tymczasem prosit
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hala
Gość
|
Wysłany: Wto 8:08, 13 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Po dzisiejszym upale to się chyba coś ruszy w lesieee
|
|
Powrót do góry |
|
|
Przewodnik
Dołączył: 18 Paź 2005 Posty: 219
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Ruciane-Nida
|
Wysłany: Wto 12:38, 13 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Zacznę od przepisu na nalewkę na czarnym bzie.
Składniki:
- 2 kg owoców czarnego bzu
- 1,5 kg cukru
- 3 l wody
- 0,7 l białego wytrawnego wina
- 1-1,5 l spirytusu
- 2 limonki lub 1 cytryna
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- kilka goździków
Przepis wykonania
Zrywamy bardzo dojrzałe owoce czarnego bzu, dokładnie je oczyszczamy i myjemy. Następnie wrzucamy do garnka wraz z cukrem oraz sokiem wyciśniętym z limonek lub cytryny. Dodajemy goździki i cynamon oraz wodę. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy by się nie przypaliło. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Zimny - filtrujemy.Do przesączu dolewamy wino i odstawiamy na dzień lub dwa. Po tym czasie dodajemy i mieszamy ze spirytusem, następnie rozlewamy do butelek. Szczelnie korkujemy i odstawiamy na kilka tygodni w chłodne i ciemne miejsce, aby nalewka dojrzała.
smacznego i dawkować w ilościach niewielkich do umiarkowanych
Ostatnio zmieniony przez Przewodnik dnia Wto 12:46, 13 Cze 2006, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Przewodnik
Dołączył: 18 Paź 2005 Posty: 219
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Ruciane-Nida
|
Wysłany: Wto 12:39, 13 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Postaram się zamieszczać inne przepisy. W miarę możliwości - oczywiście (pomiędzy jedną a drugą degustacją)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Przewodnik
Dołączył: 18 Paź 2005 Posty: 219
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Ruciane-Nida
|
Wysłany: Wto 13:00, 13 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
ciekawostka - nie próbowałem!
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Przewodnik
Dołączył: 18 Paź 2005 Posty: 219
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Ruciane-Nida
|
Wysłany: Śro 5:52, 14 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
przepis na tę chwilę, różyczki zakwitły
Nalewka na płatkach róży
Składniki:
- ok. 0,7 l płatków dzikiej róży
- 1 l przegotowanej, gorącej wody
- 0,7 l płynnego miodu
- 0,5 l spirytusu
Sposób wykonania
Ucieramy płatki dzikiej róży (najlepiej w moździerzu) i zalewamy gorącą wodą. Przelewamy miksturę do szczelnie zamkniętego naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie filtrujemy ją przez gazę lub płótno do garnka. Dodajemy miód i zagotowujemy cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło! Gdy otrzymamy gęsty syrop, zestawiamy garnek z ognia i czekamy, aż wystygnie. Wtedy mieszamy go ze spirytusem i tak przygotowaną nalewkę rozlewamy do butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy na półtora miesiąca w ciemne miejsce.
|
|
Powrót do góry |
|
|
grace
Gość
|
Wysłany: Śro 8:00, 14 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Przewodnik
Dołączył: 18 Paź 2005 Posty: 219
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Ruciane-Nida
|
Wysłany: Śro 21:16, 14 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Przepis na coś o trochę innej konsystencji
Kotleciki grzybowe
Składniki:
- 5–10 dkg suszonych grzybów
- 3 jaja
- 2 małe cebule
- natka pietruszki
- 1 szklanka mleka
- 2 małe bułki
- bułka tarta
- sól, pieprz
Przygotowanie
Grzyby moczymy kilka godzin (najlepiej całą noc), następnie gotujemy w tej samej wodzie, odcedzamy i studzimy. Gdy ostygną mielimy je z bułkami namoczonymi w mleku (dobrze odciśniętymi). Dodajemy jajka, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrabiamy składniki ręką na jednolitą masę i formujemy płaskie kotleciki. Obtaczamy je w tartej bułce i smażymy. Kotleciki grzybowe są doskonałe z ziemniakami i surówką.
|
|
Powrót do góry |
|
|
breyt
REPORTER
Dołączył: 15 Paź 2005 Posty: 6468
Przeczytał: 6 tematów
Skąd: Polska
|
Wysłany: Czw 6:20, 15 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Cześć!
Maślaczki kuszą przy drodze do Wejsun
Alle takie maciutkie jeszczeee>
|
|
Powrót do góry |
|
|
grace
Gość
|
Wysłany: Wto 7:21, 27 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
cos dla ochlody
tam gdzie rosna srebrniki, jest zawsze przyjemny chlodek, okraszony komarami
[link widoczny dla zalogowanych]
kwiat bzu czarnego - sezon w pelni - w ciescie nalesnikowym pychota:
nalezy wybrac kwiaty niezaatakowane przez mszyce, inaczej danie nie bedzie wegetariankie
moczymy w ciescie trzymajac za ogonek i na rozgrzany tluszcz
wtedy dopiero odcinamy nozyczkami ogonki, aby po chwili przelozyc na druga strone
do takich zgrabnych pachnacych troche narkotycznie placuszkow propomuje swiezo nazbierane czerne jagody i poziomki i bita smietane
|
|
Powrót do góry |
|
|
kucharz
Gość
|
Wysłany: Śro 10:55, 28 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Smacnego
|
|
Powrót do góry |
|
|
TVP
Gość
|
Wysłany: Śro 11:07, 28 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
:)))
Gość
|
Wysłany: Śro 11:22, 28 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Dla pietruchy i reszty w tym TVP
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group cbx v1.2 //
Theme created by Sopel &
Programy
|
|